Everything happens with a REASOn . While , JOURNEY is made to show us the DESTINY.

Friday, January 21, 2011

Effect of surface area on the rate of REACTION



nie lah gambarannye , sila lah fill in sndri ea tmpat kosong tuu , hehe


Kisah semalam . Yeah , ysterday ada buat chemistry exp. kat schl :) huhuhu , our 1st exp. fer tis year :D Each group , either 4 or 5 ppl . ktorg just 4 laa kan . Yang terdiri dpd : Ain Nadia , NisaNoden , Ain Rashid and myself :) Our aim is tat , to investigate the effect of surface area on the rate of reaction . The main thng is tat kita nak observe sndri , mcm mna reaction tu brlaku bila kita guna small size ( 2g marble chip ) and big size ( 2g marble chip ) .

Okay okay , the apparatus n materials tat we nid is , retort stand , burette , conical flask , hydrocloric acid ( HCl ) , Basin and water . Then , bila kita buat , mula mula lagi dah malukan diri sndri . HAHAHAHAHA , ade ke patut retort stand pun tal reti guna ? -,-' goshh , hahah , patutlah mcm loggar je time nak kepit burrete tuu . Ishh, tak psal2 dah bg cikgu ilmu baru * bak kate ckgu lah kan * aftr tat , tga exp. tuu , exp yg 1st reaction mcm lmbat , so aftr Ain Nadia stirred bnde tuu , baru klua bubble bubbles naik :| Nta mcm mne , Ain Rashid buat lawak pulakk . Bak kate Ain.R , BERJOGET bnde nie naik . Hahah , time second marble chip , lagi laju dia naik , Nisa plak ckp , " Dia BERDANGDUT naik " hahahahahaha ! siott jee , nie sume cz bnde tu naik laju nauu , siap dorng buat bunyi lagi , bunyi dia cmni " Degedekgedekgedek " -cuba try baca tat word laju laju- hahahahaha ! Then , siap dowk buat gerak badan lagi , sengal masing2. Dah tuu , siap blgak ngn org sebelah , sbb dorang puny ablum dpat "DEGEDEKGEDEKGEDEK" , hak3!! Bengongg , ckgu pun dowk pening kepala m'layan kita :DD


notes : HAHA , excited tgok gas Carbon Dioxide ( CO2 ) kluar naik atas :pp Hehehehe :D